Going Back To Baden-Baden - Lightnin' Hopkins
Mogelijk gemaakt door Blogger.

Texas Blues Man

Lightnin' Hopkins

20.10.24

Going Back To Baden-Baden

Datum:
0 reacties

In 1966 bracht Lightnin' Hopkins het album Lightning Hopkins With His Brothers Joel And John Henry And With Barbara Dane uit. Op dat album staat het nummer Going Back To Baden-Baden.

 

American Folk Blues Festival

Hopkins was in 1964 in Baden Baden in Duitsland. Hij speelde toen op het American Folk Blues Festival. Dat was een belangrijke tour door Europa waar prominente Amerikaanse bluesmuzikanten optraden. Dit festival, was georganiseerd door de Duitse promotors Horst Lippmann en Fritz Rau. Artiesten die er optraden waren Muddy Waters, Howlin' Wolf en Lightnin' Hopkins. Het speelde een cruciale rol bij de introductie van de blues bij Europese luisteraars, vooral in landen als Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, en had een blijvende impact op de Europese rock- en bluesscènes, en beïnvloedde bands als The Rolling Stones en The Yardbirds.

 

Going Back To Baden-Baden

Op Going Back To Baden-Baden hoor je twee broer Hopkins, namelijk Sam (Lightnin') en Joel. Lightnin' speelt op een twaalfsnarige gitaar

I’m gonna see Miss Stephanie
5,000 miles overseas
When she done made her picture
She said
Please poor Lightnin’ come see about me

Bovenstaande tekst is afkomstig uit het nummer Going Back To Baden-Baden. Het nummer gaat over de tijd die Hopkins doorbracht in Baden-Baden, Duitsland. Het lied is een eerbetoon aan zijn gastvrouw Stephanie Wiesand. Zij was een Duitse fotografe die bekend werd om haar portretten van blues- en jazzmuzikanten. Ze documenteerde de Amerikaanse bluescultuur, vooral tijdens de periode van de Amerikaanse Folk Blues Festivals in Europa in de jaren '60.  


Baden Baden blues

Het onderwerp van dit nummer is best bijzonder. Hopkins zong meestal over het diepe Zuiden van de Verenigde Staten. Maar in Going Back to Baden-Baden verlangt hij naar een een stad in Duitsland en naar de mensen die hij daar had ontmoet. Overigens is het thema van thuiskomen en terugkeren naar een plek waar je je goed voelt, niet echt vreemd voor Hopkins. Dit is een veelvoorkomend thema in de bluesmuziek, waar nostalgie en het verlangen naar betere tijden vaak centraal staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten