Levensloop Lightnin' Hopkins - Lightnin' Hopkins
Mogelijk gemaakt door Blogger.

Texas Blues Man

Lightnin' Hopkins

18.7.24

Levensloop Lightnin' Hopkins

Datum:
0 reacties
Lightnin' Hopkins

Het begon allemaal in 1911. Of in 1912? Dat is niet helemaal duidelijk. Hieronder zijn de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van Lightnin' Hopkins op een rijtje gezet.

Aan de levensloop die hieronder in beeld gebracht is, wordt gewerkt. Mis je een belangrijk item of gebeurtenis uit het leven van Lightnin' Hopkins, laat het dan weten en stuur een mailtje.


1911 of 1912?

Lightnin' Hopkins

Geboorte

Lightnin’ Hopkins werd geboren als Samuel John Hopkins op 15 maart 1911 of 1912 in Centerville, Texas. Hopkins zelf dacht het 1912 moest zijn, maar volgens de Social Security Administration was het 1911. Hij was de zoon van Abe en Frances Hopkins en had vijf broers en zussen.

1920

In 1920, toen Hopkins 8 jaar oud was, speelde hij samen met de 'godfather of Texas blues', Blind Lemon Jefferson. Jefferson nam Hopkins onder zijn hoede, leerde hem de kneepjes van het vak en werd zijn muzikale mentor.

Blind Lemon Jefferson

Blind Lemon Jefferson

1928

trouwring

Het huwelijk

Toen Lightnin' 16 jaar oud was trouwde hij met Elamer Lacey. Een aantal kinderen later, hield Lacey het niet meer uit met Hopkins. Halverwege de jaren '30 nam ze de kinderen mee en vertrok.

Jaren '30

In de jaren '30 leidt Hopkins een zwervend bestaan en zit reglmatig in de gevangenis. Zo zit hij enige tijd vast in Houston County Prison Farm. Het is niet duidelijk waarom hij vast zat. Na zijn vrijlating probeert Hopkins als muzikant werk te vinden in Houston. Dit lukte niet en hij keert terug naar zijn geboortestad.

Gevangenis

gevangenis

1964

Het American Folk Blues Festival was een muziekfestival dat vanaf 1962 een aantal jaar lang door Europa toerde. Doel was om de Amerikaanse blues te promoten in Europa. Muddy Waters, Howlin' Wolf, John Lee Hooker, Sonny Boy Williamson en vele andere traden er op. In 1964 haakte Lightnin' Hopkins aan.

American Folk Blues Festival

1968

De documentaire

In 1968 verschijnt de documentaire The Blues Accordin’ to Lightnin’ Hopkins van Les Blank. Hopkins vertelt in zijn eigen woorden en zijn ‘eigen’ muziek over 'zijn' blues. Hij zingt, danst en denkt hardop na en geeft daarmee een mooi inkijkje in zijn bluesbrein.

1982

Lightnin'Hopkins
>

Overlijden

Hopkins stierf op 30 januari 1982 op 69-jarige leeftijd in Houston aan slokdarmkanker.

De New York Times omschreef hem als "one of the great country blues singers and perhaps the greatest single influence on rock guitar players"


Bronnen: Please Kill Me, Texas State Historical Association, Wikipedia